2016. október 31., hétfő

Lámpások, tökök, gyertyák

   Az évnek ebben az időszakában jön el a mécsesek, gyertyák, lámpások ideje, amikor egyre hosszabbak és hidegebbek az éjszakák: ahogyan pislákoló lángjuk fénye bevilágítja  a szobát, melegséget és  bensőséges hangulatot árasztanak.   Elhunyt szeretteinkről is ilyenkor emlékezünk meg, mindenszentek és halottak napja ünnepén, de a kelta eredetű Halloween is a holtak világa előtt tiszteleg -  még akkor is, ha teljesen más megközelítésben teszi ezt.  Míg előbbiek  a legintimebb, legcsendesebb  ünnepeink az évben,  addig Halloween éjszakáján megengedhetünk magunknak egy kis borzongást vagy éppen humorral átszőtt rémtörténetet a könyvek lapjain.
 

  A töklámpások faragásának Magyarországon is vannak hagyományai, kukoricafosztáskor, a termés betakarításakor a gyerekek gyakran készítették, különböző formákban kivájva.  Mindenszentek ünnepén pedig  kitették a lámpásokat  az ablakba, útmutatóul elhunyt szeretteik lelkének.  
   Halloween  jelképét viszont eredetileg takarmányrépából faragták, később cserélték le a látványosabb sütőtökre.  A hagyomány szerint Jack, a furfangos ír kovács bolyongó lelkének mutatja az utat, aki, bár megtréfálta az ördögöt, ezért hatalmas árat fizetett: halála után a pokol és a menny kapui egyaránt bezárultak előtte. A Jack O' Lantern kifejezés lidércfény jelentéssel is bír. A házak ablakába kitett lámpások fénye  szintén a kóbor lelkeknek világítja meg az utat, mert hitük szerint  mindenszentek előestéjén elvékonyodik a határ az élők és a holtak világa között.
  A nyugalmat nem lelő lélek, kísértetjárta ház kedvelt toposzai az irodalomnak, ezekből válogattam néhányat, amelyek felkeltették a kíváncsiságom. Leginkább a borzongató  atmoszférát keresem bennük, de a csavaros cselekménybonyolítás sem utolsó szempont.


 
Klasszikusok:



 
 
Vicces:
 
 
 
Megható:
 

 
Hátborzongató:
 
 
Hideglelős:

 
 
Rémisztő ifjúsági:

 
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése