2016. május 14., szombat

Máté Angi: Ez egy susogó levél

 
 
   Máté Angi meséiből különös varázslat árad, kortárs játékosság keveredik bennük a régi mesék bájával, egy olyan egyedi, kissé szürrealisztikus világot hozva létre, melyben élményt jelent elmerülni. Nemcsak a történet, a nyelvezet is különleges,  stílusa utánozhatatlan,  amolyan mátéangis. Könyveit érdemes olvasni - gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.





Képek forrrása: keszegagnes.blogspot.com




  Mert máskülönben honnan tudhatnánk meg, hogy a gesztenyék mit szeretnek a világon a legjobban, hogy a szegénység  dalolni is tud, nemcsak markolni, és  azt,  hogy  vajon  mikor van a kertnek születésnapja?
   A szitakötő "zöld rebbenésével" azonnal megfogott magának, hát még, amikor esőfát ültetett, de az abszolút kedvencem a címadó mese, a susogó levelek története, amelyből kiderül, kik és miért küldik a leveleket, és az is, hogy a szél bizony tud olvasni.
    Az  írónő egy olyan világot teremt, ahol a csoda természetes része a hétköznapoknak, vagy a másik oldalról szemlélve, a mindennapi életben rejlő aprócska varázslatokat tárja elénk,  mintha a mesék mágikus realizmusát alkotná meg, ha ez nem lenne önmagában paradoxon. 
  Más íróktól olyannyira különböző látásmódjával képes még a legegyszerűbb dolgokat is teljesen új megvilágításba helyezni,  mindezt  a rá jellemző kreatív, mégis az otthonosság melegét sugárzó nyelvi  formába csomagolva. S végül az egész egy kissé álomszerű,  elbűvölő  történetté áll össze, mely kicsiket és nagyokat egyaránt képes lenyűgözni.
   Ugyanez  persze  elmondható Az emlékfoltozók, a Volt egyszer egy,   valamint a  Kapitány és Narancshal  című  kötetek  - az összes általa íródott mesekönyv - esetében is,  és remélem, hamarosan folytatódni fog ez a sor.
  Az illusztrációk szerves részét képezik a könyvnek, Keszeg Ágnes akvarelljei egyszerűek, letisztultak, ötletesek, képein a zöld különböző árnyalatai dominálnak. Érdekes hatást kelt, hogy a háttér mindenütt fehér maradt: mintha az alakok a levegőben lebegnének.  A szülinapos kert finom, elegáns  fa- és bokorhölgyeiért pedig egyenesen rajongok! 
Hát nem imádnivalóak?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése